Ekonomi

Türkiye yardım etti, ABD top mermisi fabrikası kuruyor

Jeff Flake, ABD Savunma Bakanlığı’nın Teksas’taki bir Türk savunma şirketinden satın alınan üç mühimmat hattı inşa ettiğini duyurdu. Flake, “Gelecek yıldan itibaren Amerika’da üretilen 155 mm’lik mermilerin yüzde 30’unun ABD-Türkiye savunma ortaklığı sayesinde Teksas’taki bu fabrikada üretileceği tahmin ediliyor.” dedi.

Flake, her konuda aynı fikirde olmasalar da Türkiye’nin ABD’nin “vazgeçilmez müttefiki” olduğunu vurguladı.

Deseret News için “Türkiye ile güçlü bağ Amerika’nın çıkarınadır” başlıklı bir yazı yazan Flake, Kongre’nin Türkiye’nin F-16 alımına onay verme kararını hatırlattı.

ANKARA’NIN OYNADIĞI ROLLERİ VURGULADI

Türkiye’nin F-16 filosunun NATO’nun gücü açısından kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Flake, Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin makalesinde şunları söyledi:

“Savaşın küresel gıda güvenliğini tehlikeye atması üzerine Türkiye’nin diplomatları, yaklaşık 33 milyon ton tahılın 40’tan fazla ülkeye güvenli geçişini sağlayan Karadeniz Tahıl Girişimi’ni müzakere etti.

“Karadeniz’in güçlü ülkelerinden biri olan Türkiye, deniz yollarının açık ve güvenli tutulmasına yardımcı olarak, mayınların tahıl ve diğer temel ürünlerin sürekli taşınması üzerindeki etkisini en aza indirdi.”

BORÇ TUZAĞI KURMAYIN

Dünyanın birçok yerinde nüfuzunu, tarihi bağlarını ve ekonomik gücünü kullanma konusunda Türkiye’ye güvendiklerini belirten Amerikan Büyükelçisi, şöyle devam etti:

“Çünkü Türkiye, rakiplerimizle bizim yapamadığımız yol ve yerlerde diyalog kurabilme becerisi açısından benzersizdir. Örneğin Türkiye, Gazze’deki çatışmanın çözümünde rol oynayabilecek konumdadır. ABD gibi Türkiye de, ABD gibi, AB’nin kurulmasını destekliyor. Kalıcı barışa giden en iyi yol olarak Filistin devleti.

“Borç tuzağı olmadan yüksek kaliteli altyapı arayan ülkeler için Sahra altı Afrika ve Orta Asya’da Çin Halk Cumhuriyeti’ne uygulanabilir bir alternatif olduğu kanıtlandı.”

Flake, ABD-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesinin öneminden bahsettiği yazısında şu ifadeleri kullandı:

“23 milyar dolarlık F-16 anlaşmasına ek olarak, Türkiye’nin insansız hava araçlarından ileri teknoloji bileşenlere ve top mermilerine kadar devam eden savunma sektörü dönüşümü, ABD savunma tedarik zincirinin ayrılmaz bir modülü ve NATO ittifakımızın gücüdür.

Kritik mühimmat stoklarımızı artırmak için Türk savunma sanayisiyle ortaklık yapıyoruz. “Teksas’ta Savunma Bakanlığı, bir Türk savunma şirketinden satın alınan üç mühimmat hattı inşa ediyor.”

THY YENİ ROTALAR AÇMAYA DEVAM EDİYOR

Jeff Flake, ABD-Türkiye savunma ortaklığı sayesinde önümüzdeki yıl ABD’de üretilen 155 mm’lik mermilerin yüzde 30’unun Teksas’taki fabrikalardan gelmesinin öngörüldüğünü açıkladı.

Konuyu ticari havacılığa getiren Flake, Türk Hava Yolları’nın ABD’de yeni hatlar açmaya devam ederken Boeing filosunu da büyük ölçüde genişletmesini “sabırsızlıkla” beklediklerini kaydetti.

ANLAŞMAZLIKLAR DA BELİRTİLDİ

ABD ile Türkiye’nin “kesinlikle” anlaşamadığı konuların bulunduğunu belirten Flake, bu duruma örnek verdi:

“DEAŞ’a karşı yaklaşımlarımız her zaman uyumlu olmuyor ancak Türkiye, DEAŞ’a karşı koalisyonun önemli bir parçası. Eksikleri gidermek için bu ve diğer sorunlu konularda iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz.”

Kongre üyelerinin F-16’ların Türkiye’ye satışını onayladığını hatırlatan Flake, “Bu değerli bağı yeniden canlandırma fırsatını yarattılar. Gerçeği yaptılar.” sözlerini kullandı.

KAYNAK: GIDA HATTI

haberyuregir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu