Haber

Kerkük’teki protestolarda en az 4 kişi hayatını kaybetti

Irak’ın Kerkük kentindeki protestolarda en az 4 kişinin hayatını kaybettiği, 16 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Siad Chalaf, yerel sağlık dairesi başkanı AFP ‘ye verdiği bilgiye göre, bir obur başından vuruldu, iki kişi ise göğsünden yaralandı. Hayatını kaybedenlerden birinin 21, diğer ikisinin ise 37 yaşında olduğu belirtildi. Dördüncü kişinin ölüm nedeni belirtilmedi.

Yaralılara hedefin kurşun, taş veya cam olduğunu belirten Chalaf, yaralılar arasında Kürt ve Arapların yanı sıra güvenlik personelinin de bulunduğunu kaydetti.

Olayların başlamasının ardından polisin uyarı ateşi açtığı belirtilirken, eylemciler tarafından bazı araçların ateşe verildiğinin görüldüğü kaydedildi.

Sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

Rudaw‘nin haberine göre Kerkük Emniyet Müdürlüğü, protestoların ardından yaşanan kargaşanın ardından ilan edilen sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını duyurdu.

Basında çıkan haberlere göre, Başbakan Muhammed Şii El Sudani’nin Irak güvenlik güçleri karargâhının Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) devredilmesi yönündeki talimatının ardından Arap ve Türkmen aktivistler Pazartesi günü kampüsün merkezine yakın bir yerde oturmaya başladı. Kürt göstericilerin karargaha girmeye çalıştığı kaydedildi.

Petrol zengini bir bölge olan Kerkük, yıllardır farklı etnik gruplar arasındaki çatışmalara sahne oluyor. Arap ve Türkmen azınlıkların yanı sıra Kürtlerin de yaşadığı ve 2014 yılında IŞİD’in bölgede varlığının ardından Irak ordusu tarafından terk edilen Kerkük, Kürt peşmergelerin kontrolüne geçti.

2017 yılında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından düzenlenen bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat’taki merkezi hükümet, Kerkük ve diğer bazı bölgeleri Kürtlerden geri aldı. Hareketlere bahis olan KDP binası da boşaltılarak yeniden orduya tahsis edildi.

AFP/SÖ,HT

serdivan-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu