Yaşam

Mars’ta Deprem Oldu! Mars’ın Kabuğu Dünya’nınkinden Daha mı Kalın?

Gezegen bilimcileri, şimdiye kadar gözlemlenen en güçlü Mars titremesi sayesinde artık Mars kabuğunun ne kadar kalın olduğunu biliyorlar. Deprem sayesinde Mars’ın gizli perdeleri aralanıyor.

Araştırmacılar, Jeofizik Araştırma Mektupları’nda yayınlanacak bir makalede, yer kabuğunun ortalama kalınlığının 42 ila 56 kilometre arasında olduğunu bildiriyor. Bu, Dünya’daki ortalama kıta kabuğundan kabaca yüzde 70 daha kalın.

Ölçüm, NASA’nın dört Dünya yılı boyunca Mars’ın içinden dalgalanan dalgaları kaydeden sabit bir sismometre olan InSight iniş aracından alınan bilgilere dayanıyordu. Geçen Mayıs ayında, tüm gezegen altı saatten fazla süren 4,7 büyüklüğünde bir sarsıntıyla sarsıldı. ETH Zürih’ten sismolog Doyeon Kim, “Bu sarsıntıyı yaşadığımız için gerçekten şanslıydık” diyor.

InSight, Mars’ın etrafında üç defaya kadar dönen sarsıntıdan kaynaklanan sismik dalgaları kaydetti. Bu, Kim ve meslektaşlarının tüm gezegenin kabuk kalınlığını çıkarmasına izin verdi.

Ekip, kabuğun yalnızca Dünya ve Ay’ınkinden daha kalın olmadığını, aynı zamanda Kızıl Gezegen’de de tutarsız olduğunu buldu. Ve bunun Mars’ta bilinen bir kuzey-güney yükseklik farkını açıkladığı düşünülüyor. Mars yörüngelerinden elde edilen topolojik ve yerçekimi verileri, gezegenin kuzey yarımküresinin güney yarımküresinden önemli ölçüde daha alçakta olduğunu göstermişti.

Araştırmacılar, veri farkının bir nedeni olabileceğinden şüpheleniyorlardı: Belki de kuzey Mars’ı oluşturan kayaların yoğunluğu güney Mars’ınkinden farklı.

Ancak Kim ve meslektaşları, kabuğun kuzey yarımkürede daha ince olduğunu, dolayısıyla her iki yarımkürede de kayaların muhtemelen ortalama bire bir yoğunluklara sahip olduğunu buldular. Bu bulgu, bilim adamlarının ilk etapta bu farkın neden var olduğuna dair açıklamaları daraltmasına neden oldu.

Yer kabuğunun derinliğini bilen ekip, Mars’ın iç ısısının muhtemelen kabuktan kaynaklandığını da hesapladı. Bu ısının çoğu potasyum, uranyum ve toryum gibi radyoaktif elementlerden gelir.

Bilgisayar simülasyonları, bu elementlerin tahmini yüzde 50 ila 70’inin, alttaki mantonun üzerindeki kabukta olması muhtemel olduğunu gösteriyor. Bu, Kızıl Gezegenin öldüğüne dair uzun süredir devam eden inancın aksine, Mars’ın bazı bölümlerinin hala volkanik aktiviteye sahip olduğu fikrini destekliyor.

saricakaya-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu