Ekonomi

Küresel piyasalarda ‘savaşın ikinci aşaması’ endişesi

İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonları beklenenden temkinli ilerlerken, güvenli limanlara olan talep azalırken, petrol, altın ve tahviller azaldı.

Cuma günü yüzde 3’e yakın yükselen Brent petrolün varili 90 doların altına geriledi. ABD ham petrolünün varil fiyatı da 84 dolara geriledi.

S&P 500 vadeli işlemleri haftanın ilk işlem gününde pozitif. Endeks Cuma gününü yüzde 0,5 kayıpla tamamladı.

Bloomberg Dolar Endeksi çok az değişiklik gösterirken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri 3 baz puanın üzerinde yükseldi. Ons altın düşüşe rağmen 2 bin doların üzerinde kalmayı başardı.

İsrail temkinli bir şekilde “ikinci aşamaya” giriyor

İsrail’de, 7 Ekim Hamas saldırılarında yaşanan güvenlik ihlali nedeniyle Başbakan Binyamin Netanyahu’ya istifa etmesi yönündeki baskılar arttı. Netanyahu, Pazar gecesi yayınladığı ve güvenlik yetkililerini suçladığı sosyal medya paylaşımını sildi ve aldığı tepkiler üzerine özür diledi.

Bu arada İsrail, Gazze’nin kuzeyine asker ve tanklar göndererek Netanyahu’nun Hamas’a karşı savaşın “ikinci aşaması” olarak adlandırdığı süreci başlattı. Bu, İsrail’in önceki açıklamalarına göre daha temkinli bir yaklaşımın göstergesiydi.

İsrail Ordusu büyük bir kara saldırısı yerine daha yavaş ilerlemeyi ve günübirlik hareket etmeyi tercih ederken, yaşanan kayıplar, Netanyahu üzerindeki siyasi baskılar ve çatışmaların ülkenin kuzeyine yayılmasına ilişkin korkular etkili oldu.

Bloomberg’in raporuna göre operasyon altı haftadan altı aya kadar sürebilir.

Ancak ABD, bölgesel yayılma riskinin “yüksek” olduğunu düşünüyor. Ülkenin Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İranlı “taşeronların” saldırılarına yanıt vermeye devam edeceklerini söyledi. Sullivan, “Aynı zamanda temkinliyiz çünkü bölgedeki güçlerimize yönelik tehditlerin arttığını ve bu çatışmanın bölgenin diğer bölgelerine yayılma riskinin arttığını görüyoruz” dedi.

Bu arada JPMorgan, Hamas’la artan çatışmalar nedeniyle İsrail ekonomisinin yılın son üç ayında yıllık bazda yüzde 11 oranında küçülebileceğini öngördü.

haber-yedisu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu