Teknoloji

Haftada Bir Kredi Kartı Üretmeye Yeterli Mikroplastik Soluduğumuz Anlaşıldı

Son yıllarda insan sağlığını tehdit eden konuların başında gelmektedir. mikroplastikler geliyor Geçmiş araştırmalarda kanımızda bildiğimiz plastiklerin bazen gözle görülemeyen çok çok küçük parçacıkları bulunmuştur. beynimizde bile bulunmuştu. Yeni bir çalışma, mikroplastiklere karşı somut adımlar atılması gerektiğini ortaya koyuyor.

2022 yılında yapılan bir araştırma, mikroplastikler solunum yolu Derinliklere ulaşabileceğini kanıtladı. “Physics of Fluids” dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, solunum yollarına iletilen mikroplastiklerin ölçüsünün, beklentilerin çok ötesinde bunu ortaya çıkardı. Gelin bu çarpıcı araştırmaya daha yakından bakalım.

“Her hafta kredi kartı büyüklüğünde bir mikroplastik hava yollarına giriyor”

Avustralya, İran ve Bangladeş’ten bir grup bilim insanı tarafından yapılan araştırma, mikroplastiklerin üst solunum yollarında nasıl taşınır ve birikimin ölçüsünü tespit etmek için özel bir model geliştirdiler. Daha sonra uzmanlar bu modeli farklı boyut ve türdeki mikroplastiklerle simüle ederek dikkat çekici bir sonuca ulaştı. Bir insan saatte 16.2 bit kadar az miktarda mikroplastik soluyabilir. bu da bir hafta içinde bir kredi kartı oluşturmaya yetecek kadar mikroplastik teneffüs etmekaraç.

Tabii burada bir sorun var. Araştırma, her insanın bire bir düzeyde mikroplastikleri soluduğu anlamına gelmiyor. Sonuçta mikroplastiklerin salınımı dünyanın her yerinde aynı değil. Çalışmanın yazarlarından Mohammad S. Islam, inhalasyon hızı arttığında üst solunum yollarında biriken mikroplastik miktarının arttığını belirtti. daha az belirtilmiş. Ancak üst solunum yollarında 5.56 mikron büyüklüğünde (araştırmada kullanılan en büyük boyut) mikroplastikler bulunuyor. dahası vardı . Peki ya diğerleri? Gırtlağa, trakeaya ve akciğerlere gittiler…

Mikroplastiklerin biriktiği yerler de tespit edildi!

Araştırma ayrıca mikroplastiklerin üst solunum yollarında en çok nerede biriktiğini de ortaya çıkardı. Karşılaştırıldığında, soluduğumuz mikroplastikler en çok burun boşluğuyumuşak damak, bademcikler, farenks ve dil kökünü kapsar orofarinkstebirikiyordu.

Araştırmaya katılan bilim adamlarından biri olan YuanTong Gu, ” Bu çalışma, soluduğumuz havadaki mikroplastiklerin varlığı ve potansiyel etkileri hakkındadır. daha fazla farkındalığagerektiğini vurgular.” ifadelerini kullanarak bu sorunun ciddiye alınması gerektiğini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu