Ekonomi

DSİ’de makine parkı yatırımı! 160 yeni araç eklendi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün makine parkının güçlendirilmesinin sellerle mücadelede büyük değer taşıdığını ve bu nedenle makine parkına 160 araç daha eklediklerini belirterek, şöyle konuştu: “Bu araçlarla birlikte DSİ makine parkurumuzdaki iş makinesi sayısı 2 bin 529 bin 652’ye yükseldi. Türünün ilk örneği olan damperli kamyon sayımız 712’ye, 2009’dan itibaren paletli ekskavatör sayımız da arttı. 626’dan 726’ya. Bu araçların bugünkü değeri 700 milyon liranın üzerinde.” söz konusu.

Kirişci, 160 adet yeni iş makinesinin DSİ’ye teslimi için kurumun Etlik Tesisleri’nde düzenlenen törene katıldı.

Bakan Kirişci burada yaptığı konuşmada, 2050 yılında yüzde 67 daha fazla tarımsal üretime ve yüzde 65 daha fazla sulama suyuna ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Türkiye’nin dünyanın yarı kurak bir coğrafyasında yer aldığına işaret eden Kirişci, Bakanlık olarak suyu düştüğü yerde tutma unsurlarını sürdürdüklerini ifade etti.

Araştırma sonuçlarına göre 100 yıllık planlar hazırladıklarına işaret eden Kirişci, “Türkiye su zengini bir ülke değil. Elimizdeki kaynakları verimli ve tasarruflu kullanmak zorundayız. Türkiye’nin temel politikası olmuştur. Tükenme sınırına gelmeden korumak, verimli değerlendirmek ve doğru yönetmek AK Parti hükümetlerinin görevidir.” dedi.

Su alanında büyük yatırımlarla “Türk Yüzyılı”na girdiklerini vurgulayan Kirişci, 2003-2022 döneminde 450 milyar liralık yatırımla sulama alanında 9 bin 561 tesisi hizmete açtıklarının bilgisini verdi.

Sulanan alanları son 20 yılda 21,7 milyon dekar artışla 69,6 milyon dekara çıkardıklarını belirten Kirişci, şu değerlendirmede bulundu:

“Yılda sağlanan içme suyu miktarı 2 milyar metreküpten 5 milyar metreküpe, toplulaştırdığımız arazi 4,5 milyon dekardan 68 milyon dekara, baraj ve gölet sayısı 504’ten 1701’e, HES sayısı ise 1701’e çıktı. 125’ten 740’a, taşkın savunma tesisi sayısını 5 bine, DSİ’nin ilk kez yaptığı atıksu arıtma tesisi sayısını 18’den 10 bin 400’e, bir yenilik olarak da yeraltı su arıtma tesisi sayısını 24’e çıkardık. depolama ve suni besleme tesislerini 101’e çıkardık. Suyun verimli kullanılması kapsamında kapalı sulama sistemlerini yüzde 6’ya çıkardık. Sulamada artık yapay zeka ile otomasyona geçtik. AK Parti hükümetleri olarak son 20 yılda inşa ettiğimiz 716 barajımızda yaklaşık 50 milyar metreküp su depoladık ve ülkemizin depolama kapasitesini 183 milyar metreküpe çıkardık.”

“Önceliğimiz taşkın olmadan önlem almak ve risk yönetimi yapmak”

Şu anda Türkiye’de dünyanın en büyük su yapılarını inşa ettiklerini kaydeden Kirişci, Yusufeli Barajı’nı örnek verdi.

Kirişci, depremlerin ardından Türkiye’de en çok can ve mal kaybının yaşandığı afet olarak sellerin öne çıktığına işaret ederek, eylül ayında DSİ ev sahipliğinde taşkınları tüm yönleriyle ele alan “Taşkın Yönetimi Çalıştayı”nın yapıldığını hatırlattı. tartışıldı.

Bakanlık olarak amaçlarının kriz yönetiminden çok risk yönetimi olduğunu belirten Kirişci, önceliklerinin taşkın olmadan tedbir almak ve risk yönetimi ile mevcut riskleri ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.

DSİ’nin yapısal tedbirler kapsamında 10 bin 413 tesis yaparak yaklaşık 2 milyon hektarlık alanda taşkın kontrolü sağladığını vurgulayan Kirişci, ‘Yeşil Karınca’ adını verdikleri bu iş makinelerinin Türkiye’de takviye amaçlı da kullanıldığını anlattı. orman yangını, deprem ve çığ gibi afetler.

Kirişci, bu makinelerin AFAD’a uygun olarak arama kurtarma çalışmalarına katıldığını ve terörle mücadele kapsamında Milli Savunma Bakanlığı komutasında yurt içi ve yurt dışı operasyonlarda da konuşlandırıldığını bildirdi.

Kirişci, bu yıldan itibaren önümüzdeki 3 yılda 650 adet yeni iş makinesinin DSİ makine parkına kazandırılması için gerekli planlamaları yaptıklarını söyledi.

“Bu iş makinelerinden geçen mayıs ayında 140, ağustos ayında 110, ekim ayında 60 adedini DSİ makine parkımıza dahil ettik. Bugün ise 60 adet damperli kamyon ve 100 adet paletli ekskavatörü de Makina Parkurumuza katmış bulunuyoruz. DSİ Makina Parkurumuzda bu araçlar çalışıyor. İş makinesi sayısı 2 bin 529’a, damperli kamyon sayısı 652’den 712’ye, paletli ekskavatör sayısı 626’dan 726’ya çıktı. yüzde 68’e yükseldi. 2022 yılı için planlanan 470 iş makinesinin DSİ makine parkımıza bugün itibariyle teslimat programı tamamlandı. 2023-2024 döneminde de Makine Parkurumuzu yenilemeye devam edeceğiz.”

Kirişci konuşmasının ardından dualar eşliğinde kurdele kesme töreni gerçekleştirdi. Burada makineleri de kullanan Kirişci, çalışanlarla sohbet etti.

Törene Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları Veysel Tiryaki ve Ebubekir Sırrıgider de katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu