Haber

Bakan Çavuşoğlu: Gaz ticaretinde şimdiden önemli bir ülke haline geldik

Bakan Çavuşoğlu: “Gaz ticaretinde şimdiden önemli bir ülke haline geldik”

“Cezayir, Nijerya ve 15 farklı ülkeden tankerle LNG getirip terminallerde gaza çeviriyoruz”

“Bulduğumuz doğalgazın bir kısmını sisteme bağladık, bize yetmiyor”

“Güneydoğu Avrupa ve Balkanlar başta olmak üzere Avrupa’ya gaz vermeye başladık”

“Toplam ticaretimiz 254 milyar dolara ulaştı”

ANTALYA – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Şu anda Doğu, Güneydoğu Avrupa ve Balkanlar başta olmak üzere Avrupa’ya gaz vermeye başladık. Azerbaycan’dan boru hattının kapasitesini iki katına çıkarıyoruz. LNG’yi 15 farklı ülkeden getiriyoruz. Tankerle Cezayir ve Nijerya’ya, “Boru hattıyla gaz ihracatına ve ticaretine başladık. Bulduğumuz doğalgazın bir kısmını sisteme bağladık, bu bize yetmiyor. Gaz ticaretinde şimdiden önemli bir ülke konumuna geldik” dedi.

Antalya Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Kent Buluşmaları Mayıs ayı toplantısı gerçekleştirildi. ATB Toplantı Salonu’nda düzenlenen İl Buluşmaları’nın bu ayki konuğu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu.

Antalya’ya deprem bölgesine yapılan yardımlardan dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan Bakan Çavuşoğlu, “Deprem mağdurlarına sahip çıktınız. Doğal afetler karşısında tabi ki çaresiziz ama devlet ve millet el ele çalışıyor. yaraları sarmak için.En kısa zamanda bu şehirleri yeniden inşa edeceğiz.Gün geçtikçe artıyor,Türkiye ortalamasında firma sayısında yüzde 25 artış var.Antalya’da yüzde 58 artış var.İhracatımız ilimiz 2 milyar dolara yükseldi.Tarım ürünleri ihracatımız 800 milyon dolara ulaştı.Bizim görevimiz üreticimizi desteklemektir.Ürün satarken içeride ve dışarıda önlerindeki engelleri kaldırmaktır.” Antalya’ya ayak bastığımız günden beri yaptığımız hizmetler. Sorunları çözüyoruz ve çözmeye devam ediyoruz. Demirkapı tünelini açtık. Özellikle tırlarımız Türkiye’nin her yerine zorlanmadan gidecek. Kumluca’ya giden yolumuz gitti. Antalya Alanya otoyolunun ihalesi 16 Haziran’da yapılacak” dedi.

“Toplam ticaretimiz 254 milyar dolara ulaştı”

Türkiye’nin her bölgesinden ihracatın artarak devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, “Geçen yıl 25 milyar dolar ihracat yaptık. Toplam ticaretimiz 254 milyar dolara ulaştı. Ticaretin önündeki sıkıntıları gidermek için çalışıyoruz. Ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. lojistik ve nakliyede yaşanan sorunlar.Taleplerinizi dikkate alıyoruz.Domates ihracatında küçük bir trafik kazası meydana geldi. Başkanımız süratle talimat verdi. Artık Rusya’ya kota olmayacak diyebiliriz. Gümrük kapılarında beklemek işlerimizde sıkıntı yaratmaktadır. Bulgaristan sınır kapısında günde bir kez gönderilen numuneleri 4 kez Sofya’ya gönderiyoruz. Orada hızlandırdık. yeni bir laboratuvar kuruyoruz, Sofya’ya gitmeye gerek kalmayacak. Yaptığımız düzenlemeler sayesinde tırlarımızın bekleme süresini 120 saatten 2 saate indirdik. Güzel bir haberi paylaşmak istiyorum; 3 şerit Bulgaristan tarafından açıldı. Muhtemelen seçimden sonra açacağız, çalışır durumda 2-3 saat bekleme süresi daha da azalacak. Gurbetçilerimiz için de değerli bir gelişme olacaktır. Ticaretimizin eserlerinin her ülkeye gitmesinden mutluluk duyuyoruz. Eserlerimizin ulaşmadığı ülke yok. Önümüzdeki dönemde ihracatımız ve ticaretimiz için çalışıyoruz. Ticaretimiz artıyor. Afrika açılımımız sayesinde 2002’de 4 milyarın altında olan ticaretimiz 40 milyar doların üzerine çıktı. Asya ile ticaretimiz yüzde 40 arttı” dedi.

“Güneydoğu Avrupa ve Balkanlar başta olmak üzere Avrupa’ya gaz vermeye başladık”

Dünyanın zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Çavuşoğlu, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Çatışmalar ve krizler derinleşiyor, bunların yüzde 60’ı çevremizde yaşanıyor. Türkiye olarak biz bir istikrar abidesiyiz. Biz bu istikrarı kullanıyoruz. ve dünya barışı için güç. Bunun faydasını görüyoruz. Denge politikasını sürdürmemiz gerekiyor. Tahıl ticaretinde ne olduğunu gördük. Dünya gıda fiyat endeksi 2008’den sonra ilk kez düştü. Fiyat istikrarı sağlandı ve gıda krizinin önüne geçtik. Dünyaya çok değerli bir katkı yapıyoruz. İstikrar politikamız sadece bize değil dünyaya da katkı sağlıyor. Çok değerli görevler üstleniyoruz; Libya ‘Türkiye kilit ülke haline geldi’ de biz olmasaydık iç savaş çıkacaktı. Artık Doğu, Güneydoğu Avrupa ve Balkanlar başta olmak üzere Avrupa’ya gaz vermeye başladık. Azerbaycan’dan boru hattının kapasitesini iki katına çıkarıyoruz. Amerika’dan Umman’a. 15 farklı ülkeden LNG’yi Cezayir’den Nijerya’ya tankerle getiriyoruz, terminallerde gaza çevriliyor ve boru sınırıyla gaz ihracatı ve ticaretine başlıyoruz. Bulduğumuz doğalgazın bir kısmını sisteme bağladık, bu bize yetmiyor. Gaz ticaretinde şimdiden değerli bir ülke haline geldik. Türkiye çok kilit bir ülke haline geldi, bu fırsatları daha iyi değerlendirmemiz ve çok daha istikrarlı bir ülke haline gelmemiz gerekiyor” dedi.

“Kira sorunu gerçek bir sorun, bunu çözmek için bazı önlemlerimiz olacak”

Seçim çalışmalarını değerlendirerek konuşmasını sonlandıran Bakan Çavuşoğlu, Antalya’da kendisine büyük ilgi olduğunu söyledi. Çavuşoğlu sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Yaklaşan seçimler Türkiye’nin istikrarı için önemlidir. Gelecek vizyonumuzu her yerde ifade ediyoruz. Antalya’da sahada bile yürümekte zorlanıyoruz. Vatandaşlarımız da seçimin değerini biliyor. .Destek talebimizi iletiyoruz Antalya’da demokrasi açısından olgunlaştık.Ortam var.Kira gerçekten sorun,çözüm için bazı tedbirlerimiz olacak.Meclisin açılmasıyla birlikte Cumhurbaşkanımız sinyal verdi. Bunun için ticarette farklı yatırımlar var, burada yaşayan insanların mutlaka ticareti var. Almanya’daki vatandaşlarımızın da bazı noktalarda öne çıktığını söyleyebiliriz. Yabancılara emlak satışı ve oturma izni konusunda bazı kısıtlamalar getirdik.”

“Çevreyi koruyan tarıma önem veren bir kurum olarak yolumuza devam edeceğiz”

ATB Başkanı Ali Çandır, Bakan Çavuşoğlu’nun her zaman desteğini aldıklarını ifade ederek, “Dünyanın neresinde olursa olsun kendisine sorunlarımızı ilettik. İlk fırsatta bizi aradı. Bütün sorunlarımızı çözüyordu. Kendisine ulaşabiliyorduk. Bulgaristan’da gümrükte veya tarımda sıkıntımız olsa.En son domates probleminde de aynı şey oldu.Kendisiyle aynı fikirdeyiz, desteğini projelerimizde hissettik.Desteğini özellikle YÖREX’te gördük.Tüm adaylara başarılar dileriz. Çevreyi ve tarımı korumaya önem veren bir kurum olarak yolumuza devam edeceğiz. Son dönemde ilimizde rantlar ön plana çıkmaya başladı. Bunun yanında ticarette de değişimler yaşanmaya başladı. Önümüzdeki dönemde bunlarla ilgili makul kararların alınmasını bekliyoruz. İnşallah kendi insanımızın daha düzgün ticaret yapması için çalışacağız. Elbette sermaye getiren iş yapan herkesin başımızda yeri vardır” dedi.

Toplantıda ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci ve yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu.

ezineajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu