Ekonomi

Bakan Bilgin’den 3600 ek gösterge mesajı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, Bakanlığının 2023 yılı bütçesi ile ilgili TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, kamu çalışanları toplu sözleşmelerinin enflasyonun etkilerinden korunma unsurlarını içerdiğini, beslenmeden yakıt yardımına kadar birçok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

3600 ek gösterge için yasal düzenleme yapıldığını hatırlatan Alım, “Başlangıçta 4 meslek grubunu kapsıyordu. Yaklaşık 6 milyona çıkardık. Bu, Türkiye’nin son yıllarda yaptığı en radikal toplumsal düzenleme.”

Alım, bu yönetmeliğin genişletilmesi taleplerine de değinerek, “O konu gündemimizde. Biz de çalışıyoruz. İnşallah Meclis’imize sunacağız” dedi.

Bu yıl taban fiyatta aritmetik olarak yüzde 80’in üzerinde artış olduğunu anlatan Bilgin, “Enflasyon o kadar yıkıcı hale geldi ki, enflasyon karşısında asgari ücretin reel değeri düştü. Asgari ücret müzakerelerine bugün yeniden başladık ve devam ediyoruz. İşçi ve işveren sendikalarımız bu görüşmeler kendisinin ve benim oturduğumuz üçlü masada devam ediyor.” değerlendirmesini yaptı.

“Türkiye’de asgari ücretli çalışanların yüzde 38’i”

Asgari ücret konusunda yaptığı çalışmalara değinen Bakan Bilgin, “Halkın ortalama beklentisi çok yüksek, 8 bin liranın üzerinde. Patronların beklentisi ise 7 bin lira civarında. Alacak işçi için gerekli sayı. Asgari ücret dışındaki fiyatlar 7 bin-7 bin 500 lira ama ben asgari ücret Türkiye ortalamasından bahsediyorum 3 büyükşehirde farklı yani 7 bin 600 lira yani nerdeyse ateş yanıyor düştü, taban fiyatla çalışan işçiler Türkiye genelinde 3 büyükşehirde daha yüksek ve farklı ücret seviyeleri bekliyor” dedi.

Asgari ücret miktarıyla ilgili konuşulan bazı rakamlar olduğunu hatırlatan Bilgin, “Komisyon çalışmalarını sürdürürken benim bir rakam telaffuz etmem doğru olmaz” dedi.

Türkiye’de asgari ücretli çalışan oranının yüzde 60 değil yüzde 38 olduğuna dikkati çeken Alım, şunları kaydetti:

“Ayrıca küçümsenecek bir rakam da değil. Ciddiye almamız gerekiyor. Bu da bize gösteriyor ki taban fiyat düzenlemesi sadece asgari ücret meselesi değil. Asgari fiyat düzenlemesinin başka bir işlevi daha var. asgari fiyat, tüm ücretlilerin aldığı fiyat seviyeleridir.Taban fiyattan farklılık gösterir ve en üste hatasız tırmanır.Dolayısıyla asgari fiyat politikası aynı zamanda diğer fiyatları da belirleyen ve düzenleyen bir etki yaratmaktadır. Asgari fiyatı gerçekçi bir rakamla belirlerseniz, taban fiyata yakın çalışan işçilerin fiyatları en üstte reel olur.Ücretliler lehine bir etki yaratır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu