Yaşam

Araştırma: Uzay yolculuğunun neden olduğu beyin hasarının iyileşmesi en az 3 yıl sürüyor

TIME’ın haberine göre Florida Üniversitesi’nde Uygulamalı Fizyoloji ve Kinesiyoloji ProfesörüRachel Seidler ve 10 bilim insanı tarafından yapılan araştırmada, uzayda çok fazla zaman geçiren astronotlarda beynin omurilik sıvısıyla dolu karıncıklarının genişleyebildiği görüldü.

Uzmanlar, astronotların beyinlerindeki şişliğin Dünya’ya döndükten sonra kaybolduğunu ancak tamamen düzelmesi için astronotların bir sonraki uzay yolculuğuna çıkmadan önce uzun süre Dünya’da kalmaları gerektiğini kaydetti.

Profesör Seidler uzayda ventriküllerdeki şişlik geçen zamana paralel olarak devam eder; Özellikle 6 ayı aşan uzay yolculuklarından sonra yaşlanmalarının ortalama 3 yıl sürdüğünü söyledi.

Araştırmaya bahse girerim 30 astronottan sekizi son iki haftada kısa bir süre, 18’i ise altı aydır uzayda. 4 astronot 1 yıldır uzay görevindeydi.

Astronotların beyinlerini inceleyen araştırmacılar, uzayda iki hafta kalanlarda bu organların büyümediğini gözlemlerken, altı aylık ve bir yıllık göreve gidenlerin beyinlerinde yüzde 11 ila 25 oranında genişleme buldu. .

Sonuçlar, uzay yolculuğunda beyindeki ventrikülgenişlemenin çoğunlukla altı ayda olduğunu gösterir.

Yapılan testlerde astronotların Dünya’ya dönüşlerinin 7. ayında karıncıklarda yüzde 55 ila 64 oranında küçülme gözlemlendi. Sözün konusu olan alanların tamamen düzelmesi daha fazla zaman alır.

Araştırma “Scientific Reports” dergisinde yayımlandı.

kemah-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu